SENARAI ARTIKEL

Tuesday, March 30, 2010

LELAKI YANG DIPASTIKAN MASUK SYURGA


LELAKI YANG DIPASTIKAN MASUK SYURGA
"Pada suatu mlm Rasullullah S.A.W. telah memperkenalkan seorang lelaki penduduk asal kota mekah. Muka dia bersih... ...

"Mlm ini saya akan memperkenalkan salah seorang calon penghuni syurga"kata Nabi Muhammad.

"Lelaki inilah penghuni syurga tersebut"kata Nabi Muhammad kepada sejumlah besar jemaah yang hadir utk sembahyang Insyak tersebut. Antara sahabat yg hadir mlm itu adalah Anas bin Malik dan Abdullah bin Umar. Mereka begitu tertarik utk menyelidik ibadat lelaki tersebut.

Lelaki tersebut bukanlah org. alim. Malah ibadatnya biasa shj. Tidak terlihat hal2 yg istimewa pd dirinya sblm ini. Malah ketika Nabi memperkenalkannya dia sudah bersiap2 utk pulang ke rumah. Adakah Rasullulah hendak bergurau?

Malah yg lebih mengagumkan x pd mlm itu shj Rasullulah menyatakan bahawa lelaki tersebut penghuni syurga.

Malah keesokannya baginda turut berbuat demikian.

Maka para sahababat yg hadir semalam semakin ingin menyelidiki ibadat lelaki tersebut. Adakah dia hanya berlagak biasa di masjid dan di rumahnya dia selalu berzikir dan berdoa? Ataupun dia begitu tulus sehingga x ada langsung ibadatnya diketahui org lain?

Dan Abdullah bin Umar tidak sanggup lagi menahan hasratnya apb Rasullulah memperkenalkan lelaki tersebut sekali lagi. Selesai sembahyang Isyak berjemaah Abdullah segera keluar dan mengikut lelaki tersebut dr belakang. Lelaki tersebut merasa hairan melihat telatah Abdullah lantas bertanya:

"Kenapa engkau tergesa-gesa?"

"Jika engkau sudi aku ingin menjadi tetamu mu mlm ini" kata Abdullah.

"Sungguh berbesar hati saya krn saudara sudi bermalam di rumah saya"sahut lelaki tersebut kehairanan.

"Saya benar2 ingin b'mlm di rumah saudara setelah Rasullulah memperkenalkan sebagai org paling baik. Dan saya ingin mencontohi ibadat saudara krn saya juga ingin masuk syurga."jawab Abdullah.

"Tapi saya tidak ada ibadat lain melainkan drpd apa yg saudara lihat" jelas lelaki itu lagi.

"Tapi saya ingin menginap di rumah saudara"

"Kalau begitu silalah ke rumah saya" balas lelaki itu lagi.

Abdullah yakin dia akan dapat menyelidiki ibadat lelaki itu. Apb sampai di rumah lelaki tersebut Abdullah tlh meminta izin utk tidur lebih awal padahal dia belum mengantuk. Dia ingin mengintip ibadat lelaki tersebut. Dia tetap mengintai dan memasang telinganya dgn b'hati2.

Menurut Anas bin Malik stlh 3 hari Abdullah tidur di rumah lelaki tersebut x ada apa yg istimewa yg dilihatnya. Lelaki itu x pernah berzikir bahkan smbg. tahajjud pun tak.

Pada mlm pertama Abdullah menceritakan kpd Anas bahawa dia telah berpura-pura tidur dan lelaki tersebut tidur di sebelahnya. Pd mulanya lelaki itu tidur nyeyak... ... then tengah mlm dia terjaga. (teng teng teng) tetapi tak der apa yg lelaki tu buat melainkan drpd memusingkan badannya dan mengucap kalimah " Ya Allah" kemudian continue tidurnya.

Dan begitulahlah yg berlaku pd mlm seterusnya sampailah 3 malam berturut2.

Tapi Abdullah telah menduga lelaki itu x melakukan pelbagai ibadat krn hatinya begitu ikhlas... ..maka dia pun bertanya kat lelaki tersebut sblm dia meniggalkan rumah tersebut.

"Wahai saudaraku, ingin sekali saya mengetahui ibadat mu. Sudilah saudari memberitahu saya supaya saya juga boleh ke syurga " kata Abdullah.

"Tidak ada ibadat lain melainkan apa yg saudara lihat" jawab lelaki itu bersungguh2.

Setelah mendengar jawapan lelaki tersebut Abdullah pun tak tanya lagi dan berterima kasih kpd lelaki tersebut... ...

Sebelum Abdullah pergi lelaki tersebut tlh memanggilnya seraya berkata...

"Saudara... ... mmg x ada ibadat lain melainkan dr apa yg kau lihat.Tetapi di samping itu saya tidak pernah iri hati kpd sesiapa pun." jelas lelaki tersebut memberi pengakuan.

"Rupanya inilah sikap terpuji pd diri mu. Maka aku berjanji x akan mencela sesiapapun. Terima kasih krn memberi pentujuk yg berguna kpd saya" ujar Abdullah dgn gembira... ..

*** PENGAJARAN: Sesiapa yg mengumpat dan mencaci org lain hendaklah dia meminta maaf krn Allah x akan mengampunkan dosa manusia sesama manusia. Oleh itu hendaklah selesaikan di dunia. Di akhirat urusan Allah dgn hambanya... ... ... ... .
Bookmark this post:
StumpleUpon Ma.gnolia DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google

Followers

 

Copyright 2009 All Rights Reserved Magazine 4 column themes by One 4 All